Szárazabb, egyre melegebb idő jön a héten

Szárazabb, egyre melegebb idő jön a héten

Hétfőtől már a napsütés veszi át a főszerepet, melegszik az idő, ám kedd hajnalban előfordulhatnak gyenge fagyok.

Az időjárásunkat több napja meghatározó sekély ciklonális mező távozik térségünkből, hétfőtől egyre inkább a tőlünk északra elhelyezkedő anticiklon fejti ki hatását.

Változóan felhős-napos, többfelé szeles idővel indul a hét, az északkeleti szelet különösen a Dunától keletre kísérhetik sokfelé erős lökések. A csúcshőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

Kedden országszerte derült időre ébredhetünk, a szél is mérséklődik, inkább csak keleten maradhat élénk. Emiatt meglehetősen mélyre, többnyire -1 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység völgyeiben  -2, -3 fokos fagy is előfordulhat.

Napközben szikrázóan napos, az ország keleti felén és az Alpokalján kissé szeles időre készülhetünk, 15 fok körüli maximumokkal.

Szerda reggel a Dunántúlon és északon még több helyen előfordulhat talajmenti fagy, de 2 méteres magasságban már nagyrészt mindenütt pozitív tartományban alakulhat a hőmérséklet. Napközben már gyakrabban lesz felhős az ég, több napsütés nyugaton, délnyugaton várható. Az ország északkeleti felén elszórtan egy-egy zápor is kialakulhat. Az északi-északkeleti szél élénk marad, északkeleten továbbra is lehetnek erős lökések. Délután 13 és 18 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken egyre több helyen megközelítjük, elérjük a 20 fokot, és a hajnali fagyveszély is megszűnik. Mindkét napon több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csütörtökön elszórtan, pénteken már csak elvétve alakulhat ki egy-egy zápor. A keleti, északkeleti szél viszont továbbra is élénk marad, sőt pénteken keleten nagy területen meg is erősödhet.

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük